Как да се храним през есента?
Как да се храним през есента? / freeimages.com
Проф. Донка Байкова
82212
Проф. Донка Байкова
  • Проф. Донка Байкова

По 400 грама плодове и зеленчуци на ден ни гарантират доброто здраве и тонус през есента.“ Това каза в ефира на Дарик проф. д-р Донка Байкова – диетолог и ръководител Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве в Медицински университет-София.

Тя отбеляза, че е важно в студените месеци да заредим организма си с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, като заложим на сезонните плодове и зеленчуци, обагрени в есенните цветове – зелено, жълто, оранжево и червено.

Как да се храним през есента
netinfo

Според съветите на проф. Байкова, добре е да подбираме за трапезата си чистите меса, бедни на мазнини, два пъти седмично да се храним с риба и два от дните задължително да заложим на постните ястия.

Задължителни на масата са още нискомаслените млечни продукти и яйцата.

Диетологът коментира и консумацията на фрешове, като удобен и лесен начин за набавяне на витамини. Тя препоръча плодовете и зеленчуците да са блендирани, тъй като по този начин се запазват фибрите и междуклетъчната вода в тях.

Как да се храним през есента
netinfo

През този сезон е добре да заложим на соковете от ябълка, круши и грозде поотделно или смесени с моркови и цвекло, които по думите на проф. Байкова, ще ни заредят с енергия за ранен старт на деня.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/

Как да се храним през есента
netinfo