Наричат меда нектар на боговете. Още древните лекари са ценели високо пчелния мед, считайки го за чудодейно средство за здраве и дълголетие.

Медът включва цял комплекс ценни хранителни вещества, които играят значителна роля в процесите на обмяната на веществата. В сравнение с други въглехидрати медът по-лесно се обработва от бъбреците, по-лесно се усвоява от организма и след физически натоварвания лесно възстановява загубата на енергия.

Вижте 5 полезни свойства на меда

Медът дава на тялото ви голям прилив на сила и енергия, тъй като е източник на въглехидрати. Преди или по време на тренировка хапнете една лъжица мед. Освен че ще помогне за издръжливостта ви, това ще предотврати и умората в мускулите.

Медът е най-доброто средство срещу махмурлук

Медът е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Мед за повече секс

Медът намалява кашлицата и дразненето в гърлото. Особено полезен е медът от елда. При изследване е доказано, че еднократна доза от този мед е толкова ефективна, колкото сироп за кашлица.

Медът има способността да лекува рани и изгаряния. Учените смятат, че това е свързано с изсушаващия ефект на простите захари, комбиниран с антибактериалната природа на меда.

Според медицината медът има способност да прониква в най-дълбоките тъкани на тялото и по този начин помага за подобряване на зрението, загуба на тегло, лечение на импотентност и преждевременна еякулация, проблеми с пикочните пътища, бронхиална астма, диария и гадене.