Цвеклото не е най-популярният зеленчук, но въпреки това с право е наричан от някои суперхрана. Цвеклото е богато на витамин B, желязо, магнезий, манган и калий. Варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата, цвеклото е безценин източник на здраве и сила.

Още древните гърци са го използвали като лечебна храна. С червено цвекло Хипократ лекувал възпаления на кожата, инфекции и висока температура. Средновековните лекари в Европа открили, че с червено цвекло успешно се лекуват заболявания на кръвта.

Как да се храним през есента?

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Само една чашка сок на ден от него е напълно достатъчно, за да бъде сърцето ви здраво, а тялото по-жизнено.

То влияе положително на кръвното налягане и намалява риска от запушване на кръвоносните съдове.

Подобрява работата на мозъка

Доброто кръвообращение се отразява положително и на работата на мозъка.

Сокът от цвекло помага да се намали стреса и мозъкът да работи на пълни обороти.

За да бъдете здрави, хапвайте цвекло

Регулира стомаха

Ако вашият стомах е проблемен и винаги се оплаквате от нещо, знаете колко е важен приемът на фибри.

Най-полезните плодове и зеленчуци

В цвеклото фибрите са в изобилие, възползвайте се.

Примерна рецепта за сок от черевно цвеклото:

глава червено цвекло
няколко моркова
1-2 ябълки
1 лайм
щипка джинджифил
2-3 стебла целина