5 лесни упражнения, които вършат чудеса при болки в гърба
5 лесни упражнения, които вършат чудеса при болки в гърба / ThinkStock/Getty Images

Гърбът е онази част от тялото, която често пренебрегваме. Сещаме се за него едва когато започне да ни боли. Проблемите могат да дойдат от продължително обездвижване или неправилна стойка. Вследствие на това се появяват изкривявания, дископатия, шипове.

За да не допуснем болката в кръста и в мускулите на гърба да стане трайна част от ежедневието ни е добре да поддържаме форма със спорт.

Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предлагаме ви 5 ефективни упражнения, които въздействат благоприятно на междупрешленните дискове, мускулите, ставите и сухожилията. В основата им стои разтягането. Важно е движенията да са безболезнени и плавни, времетраенето на разтягането да е най-малко 20-30 секунди. Хубаво е упражненията да се повтарят между 5 и 10 пъти.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Котешка поза

Едно от безценните упражнения, които премахват болките и умората в гърба, е т.нар. "котешки гръб" или "котешки извивки".

Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Кръста извийте надолу. Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения.

Разтягане

Легнете по очи. Повдигнете се на лакти и изпънете гръбначния стълб. Започнете да изправяте лактите, като допълнително изпъвате гръбначния стълб. Продължете да изпъвате лакти, докато усетите леко напрежение. Задръжте 15 секунди. Върнете се на стартова позиция. Повторете 10 или повече пъти.

Извивания

Легнете по гръб със свити колене и с ходила на пода. Извийте глава наляво и отпуснете колене надясно, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Задръжте 5 секунди. Върнете се на стартова позиция. Извийте глава надясно и отпуснете колене наляво, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Задръжте 5 секунди. Повторете 10 или повече пъти.

Упражнение 4

Легнете по гръб със свити колена, ходила върху пода и ръце, успоредни на тялото. Бавно подвигнете таза, докато бедрата и корема достигнат права линия, задръжте за 5 секунди, отпуснете таза, задръжте отново за 5 секунди и повторете упражнението. Започнете с 5 повторения всеки ден, докато постепенно достигнете 30.

Самолет

Легнете по корем на пода с леко разтворени ръце. Повдигнете ръцете и краката си, без да променяте позицията на главата. Повторете упражнението 10 пъти като задържате в повдигнато положение 3-4 секунди.

Ако имате сериозни проблеми с гръбначния стълб, преди да правите каквито и да било упражнения, задължително се консултирайте с лекар.

За да сте здрави, стойте прави