Карл Лагерфелд и Виржини Виар
Карл Лагерфелд и Виржини Виар / Gulliver/Getty Images
Виржини Виар заема поста на Карл Лагерфелд в „Шанел“
Виржини Виар ще заема длъжността главен дизайнер на модната къща "Шанел" (Chanel) след смъртта на художествения директор на френския бранд Карл Лагерфелд, съобщи агенция Ройтерс.
 
Преди смъртта на именития моден дизайнер тя беше заместник-художествен директор на компанията.

32 велики творения на Карл Лагерфелд, красили червения килим през годините (СНИМКИ)
 
Карл Лагерфелд почина на 19 февруари на 85-годишна възраст, но завинаги ще остане жив в света на модата, където диктуваше модните трендове до последния си дъх.

Божество сред простосмъртните в света на модата
 
Карл Лагерфелд  беше нещо като божество сред простосмъртните в света на модата, където диктуваше тенденциите над половин век до смъртта си, пише Ройтерс.

Карл Лагерфелд твореше колекции както за Фенди, така и за своя едноименен бранд, нещо нечувано за фешън нравите
Карл Лагерфелд твореше колекции както за Фенди, така и за своя едноименен бранд, нещо нечувано за фешън нравите Gulliver/Getty Images

Германският дизайнер си извоюва световна слава благодарение на сътрудничеството си с френската модна къща "Шанел", което датира от 1983 година. Преди неговото пристигане този бранд рискуваше да се превърне в пристан за богати бабички. Но Лагерфелд промени всичко, като със своето новаторство даде блясък на тоалетите от туид и превърна марката в една от най-ценените модни къщи.
Неуморният моден дизайнер твореше колекции както за Фенди, така и за своя едноименен бранд, нещо нечувано за фешън нравите, като и тук наложи своя почерк.

„Аз съм карикатура на самия себе си“
 
Той обичаше да се появява в тъмни костюми с коса, вързана на опашка и със слънчеви очила. Лагерфелд много бързо се превърна в лесно разпознаваема личност, като непочтителното му отношение към догмите и авторитетите също допринесе за изграждането на неговия медиен образ.

Карл Лагерфелд обичаше да се появява в тъмни костюми с коса, вързана на опашка и със слънчеви очила
Карл Лагерфелд обичаше да се появява в тъмни костюми с коса, вързана на опашка и със слънчеви очила Gulliver/Getty Images

"Аз съм карикатура на самия себе си", обичаше да казва моделиерът. "Това е нещо като маска и за мен венецианският карнавал никога не спира!"
 
Неговите безпогрешни творчески и бизнес инстинкти, в съчетание с огромното му его, постигнаха триумфален ефект върху малко стерилния свят на висшата мода. Там Лагерфелд беше обожаван от моделите и в същото време докарваше до паника конкурентите.

Флиртувай с младите, не се вглеждай в миналото!

Най-големият коз на Карл Лагерфелд беше решителният му отказ да се вглежда в миналото, твърдят негови близки.

Карл Лагерфелд
Най-големият коз на Карл Лагерфелд беше решителният му отказ да се вглежда в миналото Gulliver/Getty Images

Дизайнерът флиртуваше със света на младите до последно, като не се поколеба да пусне на подиума за своя бранд Кая Гербер, дъщерята на Синди Крауфорд, както и Лили Роуз Деп - дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради.

Кая Гербер, Белослава Хинова и грандиозното шоу на „Шанел“ в Париж (СНИМКИ)
 
Неговата любима котка Шупет също беше в крак с времето. Бяла писана, описвана в социалните мрежи като "дъщерята на Карл Ото Лагерфелд" си спечели 100 хиляди последователи в Instagram и издателски договор.

Майстор в занаята, чудесен фотограф и „фешън нимфоман“

Не можем да не отбележим изключителното майсторство на Карл Лагерфелд в занаята. Чудесен фотограф, той сам рисуваше на ръка скиците на своите модели, умение, което стремително запада в света на модата. Зад често скандалната му фасада на Карл се криеше ерудит, увличащ се по литературата и жадно изчитащ всеки ден водещите световни вестници.

Карл Лагерфелд не се поколеба да уволни най-добрата си приятелка сред манекенките Инес дьо ла Фресанж, защото тя си беше позволила да позира като френския национален символ Мариана, без да му поиска разрешение
Карл Лагерфелд не се поколеба да уволни най-добрата си приятелка сред манекенките Инес дьо ла Фресанж, защото тя си беше позволила да позира като френския национален символ Мариана, без да му поиска разрешение Gulliver/Getty Images

Карл Лагерфелд се държеше сурово със своите модели, както и с всеки, който не считаше в крак с новите трендове. Той уволни без да му мигне окото своята най-добра приятелка сред манекенките, Инес дьо ла Фресанж, през 1999 година, само защото тя си беше позволила волността да позира като френския национален символ Мариана, без да му поиска разрешение.
 
"Аз съм нещо като фешън нимфоман, който никога не стига до оргазъм", доверяваше дизайнерът в отговор на въпрос какво изпитва след всяко свое ревю.

А ако имате нужда от доказателства за гения на Карл Лагерфелд, вижте ги в снимки:

Булка по бански и със сребрист воал – гвоздеят в дефилето на Chanel в Париж (СНИМКИ)

Януари 2018 година: "Шанел" представи булка с панталон, папийонка и шлейф от пера (СНИМКИ)

Скъсани дънки, бели чорапогащи и открити обувки – „Шанел“ в Париж през май 2018 година (СНИМКИ)

Вижте и историческото ревю на "Шанел" в Хавана през 2016 година (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА