Модели от фараонското дефиле на Chanel в Ню Йорк
Модели от фараонското дефиле на Chanel в Ню Йорк / Gulliver/Getty Images
Френската модна къща „Шанел“ (Chanel) представи свое фараонско дефиле в нюйоркския музей "Метрополитън", вдъхновено от Древния Египет и от художествените занаяти, предаде Франс прес.

Вижте в снимки фараонското дефиле на „Шанел“ в Ню Йорк в галерията тук

За декор на ревюто послужи дареният на галерията древен храм Дендур.

Кая Гербер, Белослава Хинова и грандиозното шоу на „Шанел“ в Париж (СНИМКИ)

Малко преди ревюто в Града на небостъргачите се появиха постери, изобразяващи манекенка с култовия тайор, станал символ на "Шанел", носеща корона и факел, наподобяващи тези на Статуята на свободата.
Но главният акцент на артистичния директор на модната къща Карл Лагерфелд все пак падна върху неговата "холивудска визия" за Древния Египет. Тя бе вдъхновена от филма "Клеопатра" на Джоузеф Манкиевич от 1963 година с участието на Елизабет Тейлър.

През май „Шанел“ в Париж представи барети и бели чорапогащи и открити обувки (СНИМКИ)
 
Немският дизайнер смеси гените на френския бранд с тези на фараоните, като представи тайори в комбинация с традиционните древноегипетски дълги рокли, познати ни от изображенията в древноегипетските гробници. Серията "Художествени занаяти" беше създадена от "Шанел" през 2002 г. Всяка година модната къща представя колекция от нея в голям град, който е бил от особено значение за марката. С тази серия модната къща изтъква значението на специализираните занаяти, съпътстващи висшата мода.

Екзотика, боси модели и легендарните костюми от туид: „Шанел“ в Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
С вдъхновените от Древния Египет украшения, появяващи се под формата на пищни огърлици на моделите или като полускъпоценни камъни на презрамките, Карл Лагерфелд отдаде почит и на Холивуд, и на пирамидите, отбелязва агенцията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА