Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси
Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси / Gulliver/Getty Images
„Умореният“ дизайнер Карл Лагерфелд - всепризнатата звезда на висшата мода, отсъства и от двете дефилета на "Шанел" (Chanel), представени в Гран пале в Париж на 22 януари, съобщи АФП. Според модни критици това не се е случвало досега.

Булка по бански и със сребрист воал – гвоздеят в дефилето на Chanel в Париж (СНИМКИ)
 
Съвсем необичайно за модно дефиле, защото е прието никой да не говори от подиума, организатор обяви сутринта след представянето на "булката" - по бански и със сребрист воал, че дизайнерът не е в залата, но ще присъства на второто дефиле на модната къща следобед.
Карл Лагерфелд, който "се чувствал уморен", обаче не дойде за аплодисментите и на второто дефиле. Той "помоли директорката на студиото Виржини Виар, която е негова дясна ръка, да представи колекцията и да поздрави публиката заедно с "булката", пише в разпространеното комюнике на модна къща "Шанел".

През януари 2018 година "Шанел" представи булка с панталон, папийонка и шлейф от пера (СНИМКИ)

Уважавана модна критичка каза пред АФП, че не си спомня Карл Лагерфелд да е пропускал дефиле на "Шанел" в Париж през 40-те години начело на модната къща.

Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси
Виржини Виар, която е дясната ръка на Карл Лагерфелд, представи колекцията на Chanel и поздрави публиката заедно с „булката“ Gulliver/Getty Images

Вестник "Фигаро" също написа на сайта си, че дизайнерът, който е на 85 години (макар и да не казва кога е роден), "никога не е пропускал" да се поклони на публиката след дефиле, откакто дебютира в "Шанел" през 1983 г. Вестникът добави, че Карл Лагерфелд е изглеждал "много изтощен" на среща с журналисти.

Скъсани дънки, бели чорапогащи и открити обувки – „Шанел“ в Париж през май 2018 година (СНИМКИ)

"Виржини Виар като директор на творческото студио и Ерик Пфрундер като имидж директор на "Шанел" ще продължат да сътрудничат и да осигуряват контрола на колекциите и кампаниите на марката", написа "Шанел" в комюникето.

Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси
Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси Gulliver/Getty Images

Дефилетата на Карл Лагерфелд за "Шанел" винаги са грандиозни и с оригинална постановка. В Гран пале, където обикновено се представят, вече беше възпроизвеждана гора, кораб, кейовете на Сена със сергиите на букинистите.

Вижте и историческото ревю на "Шанел" в Хавана през 2016 година (СНИМКИ)
 
Декорът на представената на 22 януари колекция беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси.

Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси
Декорът на колекцията на Chanel беше италианска вила с басейн, заобиколена от палми и кипариси Gulliver/Getty Images

Колекцията е вдъхновена от 18-и век - "любимият период" на Карл Лагерфелд. Манекенките бяха с червени устни и опушен грим, с високи прически в стил "Помпадур". Спектакълът беше ретро, различен от блясъка на предишното дефиле прет-а-порте през октомври, за което Карл Лагерфелд изпрати манекенките да дефилират по морски плаж, който изглеждаше съвсем истински.

Вижте снимки от бляскавото дефиле, на което моделите сякаш вървяха по истински морски плаж
 
Този път манекенките носеха традиционните костюми от туид на "Шанел" в светла гама. Една от полите беше дълга с цепка отпред. Коктейлните и вечерните рокли бяха с деколте тип „лодка“. Силуетите напомняха за корсетите и кринолините. Стилът се допълваше от цветя в косите и обеци от пера.

Моделите бяха с цветя в косите и обеци от пера
Моделите бяха с цветя в косите и обеци от пера Gulliver/Getty Images

Сред публиката бяха американската режисьорка София Копола, бившата манекенка и моделиерка Инес дьо ла Фресанж и френската актриса Карол Буке.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА