Хитлер
Хитлер / Gulliver/Getty Images
За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен придоби няколко от личните вещи на Хитлер – срещу сумата от 600 хиляди евро. Скоро те ще станат притежание на израелска фондация. Deutsche Welle разказва:

Сгъваемият цилиндър на Адолф Хитлер, посребрено луксозно издание на "Моята борба", принадлежало на райхсмаршал Херман Гьоринг, и коктейлната рокля на Ева Браун: продажбата на търг на предмети, притежавани навремето от високопоставени нацисти, породи множество критики - включително от страна на еврейски организации. Аукционът се  проведе на 20 ноември недалеч от Мюнхен. Европейската еврейска асоциация (EJA) изрази опасението, че организирането на подобно наддаване във време, когато дясното насилие и антисемитските изявления зачестяват, може да бъде използвано от някои среди за пропаганда в "прослава на нацистите", както се изрази председателят на организацията равин Менахем Марголин.

Търг с лични вещи на Хитлер вбеси еврейската общност в Германия

За бъдещите поколения

"Да се махат веднъж завинаги", очевидно си е помислил и ливанският бизнесмен Абдала Чатила, който от години живее в Швейцария. Той получил по телефона оферти за разпродажбата на десет предмета, принадлежали на Хитлер, сред които цилиндъра за 50 000 евро, специалното издание на "Моята борба" за 130 000 евро, табакера и пишеща машина. "Целта ми бе тези предмети да не попаднат в грешни ръце", заяви Чатила пред "Билд Цайтунг". Той принципно искал да ги унищожи след придобиването им, но после решил да ги подари на евреите. "Те са пострадали най-много от Хитлер - олицетворението на дявола. Сега те да решават какво да правят с вещите. Мисля, че е важно те да бъдат запазени като спомен, за да могат бъдещите поколения да видят, че Хитлер наистина е съществувал."

Говорителка на "Керен Хайесод" - организация, която събира дарения за Израел, потвърди в понеделник, че ще приеме предметите. "Ще се отнасяме към тях много внимателно и ще решим какво да ги правим", заяви тя.

Моята борба
Gulliver/Getty Images

"Първокласен благороден жест"

Абдала Чатила би желал закупените вещи да бъдат изложени в музея на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим - като "предупреждение към бъдещите поколения. Не трябва да се прави разлика между религиите, културите и цвета на кожата", посочи той. Самият бизнесмен не иска да притежава предметите - това били неща, които той никога не би докоснал. Преди да ги предаде на израелската фондация, все пак държи да бъде проверена тяхната автентичност. "Не бих искал в "Яд Вашем" да попаднат фалшификати", казва Чатила пред "Билд Цайтунг". "Ще платя едва когато произходът им бъде доказан недвусмислено", категоричен е той.

Ливански бизнесмен ще даде цилиндър, принадлежал на Хитлер, на еврейска фондация

В Европейската еврейска асоциация са поразени от "щедростта и солидарността" на Чатила и хвалят неговия "първокласен благороден жест". Вълнуващо е, че все още има хора, на които цинизмът им е чужд, и които разбират, че тези предмети в никой случай не трябва да бъдат използвани за възвеличаване на нацисткото наследство, каза равин Менахем Марголин. По думите му, Чатила е дал със своя жест изключителен пример на целия свят, намесвайки се в "страховитата и отблъскваща търговия с нацистки реликви". От асоциацията са поканили бизнесмена да посети в края на януари Аушвиц. Там в рамките на посещение на сто евродепутати той трябва да бъде награден за голямата добрина, сторена на европейската еврейска общност.
Deutsche Welle