/ Thinkstock/Getty Images

Фуражката на Адолф Хитлер, роклите на Ева Браун и покритото със сребро издание на "Mein Kampf" са сред предметите, които се продават от германска аукционна къща, предизвиквайки протести от еврейски лидери.

Базираната в Мюнхен „Херман Хисторика“ ще продаде 147 предмета от Третия райх на 20 ноември, съобщава БГНЕС.

Равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, е писал до аукционната къща с искане вещите да бъдат изтеглени от продажба.

Вярваме, че продажбата на такива предмети има малка съществена историческа стойност, но въпреки това ще бъде купена от онези, които възхваляват и се стремят да оправдаят действията на най-голямото зло, засегнало Европа. Затова търговията с такива артикули просто не трябва да се осъществява", написа Марголин и добави, че самият търг не е "незаконен, но е грешка".

Мениджърът на „Херман Хисторика“ Бернхард Пакер беше цитиран от всекидневника „Билд“: „Да, Хитлер продава, но най-вече за клиенти, които подхождат към него със сериозен исторически интерес“.

Артикулите включват личните вещи на висши нацистки лидери като Херман Гьоринг и Йозеф Гьобелс, много от които са иззети от американски войници в последните дни на Втората световна война.

Роклите, принадлежащи на Ева Браун, дългогодишната спътница на Хитлер, която за кратко му е била съпруга преди смъртта им, са били открити сред 40 куфара, иззети от американските военни през май 1945 г. в Залцбург, Австрия.

Някои от по-необичайните неща включват копие от договора за наем на Хитлер в Мюнхен и чифт слънчеви очила, носени от обвиняеми в нацистките съдебни процеси за военни престъпления в Нюрнберг, за да избегнат отблясъците на прожекторите.