Адолф Хитлер
Адолф Хитлер / Guliver/Getty Images
Ливански бизнесмен, който работи в Швейцария, ще предостави на израелска фондация цилиндър и други вещи, принадлежали на германския лидер Адолф Хитлер, предаде Франс прес.

Вещите бяха купени от Абдула Шатила на търг, организиран в сряда от германската аукционна къща "Херман Хисторика".

На търга Шатила даде около 545 000 евро за десет вещи, сред които бе и цилиндърът на Хитлер, табакерата на фюрера, пишещата му машина и луксозно издание на книгата му "Моята борба", принадлежало на високопоставения нацист Херман Гьоринг.

Родната къща на Хитлер става полицейски участък (СНИМКИ)


Бизнесменът, натрупал състояние от търговия с диаманти и недвижими имоти в Женева, заяви пред швейцарското издание "Матен диманш", че е купил вещите, за да не бъдат използвани за неонацистка пропаганда.

"Крайнодесният популизъм и антисемитизмът се засилват в цяла Европа и по света. Не искам тези вещи да се озоват в лоши ръце и да бъдат използвани от хора с недостойни намерения", изтъкна Шатила пред "Матен диманш".

Шатила ще предостави вещите на израелската асоциация "Керен Хайесод". "Ще им дам вещите, които ще бъдат изложени в музей", каза той.

Абдула Шатила е роден през 1974 г. в Бейрут в семейство на християни бижутери. Той е сред 300-те най-богати хора в Швейцария, отбелязва АФП.
 
БТА