/ ThinkStock/Getty Images
Над 70 години след края на Втората световна война една от най-богатите фамилии в Германия призна за връзки с режима на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на семейство Рейман – Петер Харф заяви пред в. „Билд ам Зонтаг“, че фамилията планира да дари 10 милиона евро за благотворителност, след като научила за „тъмното минало“ на своите предшественици с нацистите и за използвания от компанията принудителен труд на каторжници по време на войната.

Седемте най-жестоки владетели, които историята познава (ВИДЕО)

„Рейман старши и Рейман младши са виновни. Двамата предприемачи, които вече са покойници, е трябвало да отидат в затвора“, обяви Харф. Алберт Рейман старши умира през 1954 година, а синът му – през 1984 година. Семейната им компания - JAB Holding днес е огромен конгломерат, който притежава множество домакински марки от Clearasil до Calgon.

Богатството на германската фамилия се оценява на 33 милиарда евро, като семейство Рейман е второто най-богато в Германия.

Харс споделя, че фамилията започва да проучва тъмното си минало през 2000-та година и през 2014-та решава да натовари историк със задачата да направи цялостно и задълбочено изследване на връзките на предците им с нацистите.

Най-лудите владетели (ВИДЕО/СНИМКИ)

Плановете на семейство Рейман били да оповестят публично миналото си, когато книгата на Пол Еркер от Университета в Мюнхен бъде завършена и публикувана, посочва Харф.

Историкът намерил писма и архивни документи, в които ясно се посочвало, че Рейман старши е бил съвсем доброволен поддръжник на Хитлеровия режим от началото на 1931 година. 10 години по-късно компанията му е обявена за „изключително важна“ по време на войната, тъй като е произвеждала оръжия за Вермахта. През 1943 година в нея са работели 175 каторжници, които са били надзиравани от човек, известен с особената си жестокост спрямо работниците.

Харф посочва, че едва ли има подходяща компенсация, която може да бъде предоставена за страданията на тези хора. „Но се замислихме какво можем да предприемем сега“, заявява той и допълва: „Искаме да направим повече и ще дарим 10 милиона евро на подходящи благотворителни организации.“

Най-жестоките империи в човешката история (ВИДЕО)

Много от водещите германски компании през последните десетилетия се изправиха пред миналата си история, свързана с Третия Райх. Сред тях е Volkswagen, който е използвал военнопленници и хора от концентрационните лагери във фабриките си по време на войната.

През 1938 година самият Хитлер прави първа копка на първата фабрика на Volkswagen във Волсбург в Северна Германия, където и до момента се намира централата на производителя на най-достъпната германска кола.
БГНЕС