Без значение как историците или фанатиците описват действията на някои световни лидери, това да причиниш смъртта на милиони души заради лични подбуди, не може да бъде оправдано. Всички сме чували за жестокостта на лидери като Станлин и Хитлер, но историята помни и други брутални владетели. Ето седемте най-жестоки владетели, които историята познава:

Атила, вожд на хуните

След като убил брат си, Атила станал лидер на Хунската империя и се е превърнал в един от най-страшните нападатели на Римската империя. Вождът е бил познат в по-голямата част от Западна Европа като пример за жестокост и алчност. Историци разказват за случая с девицата Урсула, която била заловена от Атила, докато пътувала към поклонение заедно с 11 000 девици. След като тя е отказала да се омъжи за него, той заповядал да убият не само нея, но и останалите девици.

Историята на римския император Нерон, който опожарил Рим (ВИДЕО)

Чингис Хан

Монголският лидер Чингис Хан е бил възприет като герой от мнозина, защото е успял да обедини монголските племена. За него се е знаело, че е бил брутален и историците смятат, че около 40 милиона души са били убити по цяла Азия и Европа по време на монголските завоевания.

Чингис Хан
ThinkStock/Getty Images

Тимур

Владетелят на Източна, Южна и Централна Азия през XIV в. и е извършвал всякакви жестокости. Тимур наредил изграждането на кула, изработена от живи мъже, които били натрупани един върху друг и циментирани с тухли и хоросан. Веднъж заповядал и клане, за да накаже организиран бунт - 70 000 души са избити, а главите им са набити по минаретата за назидание.

Най-лудите владетели (ВИДЕО/СНИМКИ)

Иван Грозни

Иван Грозни е княз на Великото московско княжество. Той е бил женен общо седем пъти, като се смята, че някои от съпругите му са били отровени, а последната е била погребана жива със задушена уста и омотана във въжета. Той е удрял бременната си снаха, защото е облечена неприлично и тя изгубва бебето. Синът му влиза в спор с него, в резултат на което Иван Грозни го убива.

Иван Грозни
Gulliver/Getty Images

Мария I Тюдор

Тя е единственото дете на крал Хенри VIII и първата му съпруга - Катерина Арагонска. По времето на Мария I англичани са разделени на протестанти и католици. Мария е твърдо решена да обедини хората си с „истинската религия“ и малко преди Коледа през 1554 г. подписва заповед, която води до смъртта на около 300 човека. 240 мъже и 60 жени са обявени за протестанти и изгорени на клада. Така кралица Мария I си спечелва прозвището „Кървавата Мери“.

Най-жестоките империи в човешката история (ВИДЕО)

Леополд II

Кралят на Белгия Леополд е създател на "Независима държава Конго" - частен проект с цел да извлича каучук и слонова кост от Конго чрез насилствен труд. Проявява изключителна жестокост, докато усвоява природните богатства на Конго, разпореждайки посичане на крайници на хора, които не са изпълнявали производствена квота. Според демографи в периода 1880-1920 населението на Конго е намаляло с 50%.

Леополд II
ThinkStock/Getty Images

Мао Дзедун

Поддръжниците на Мао посочват, че той е модернизирал и обединил Китай и го е превърнал в световна суперсила. Други обаче посочват, че неговите политики са довели до смъртта на около 40 милиона души чрез глад, принудителен труд и екзекуции.

Мао Дзедун
ThinkStock/Getty Images


И още:

Диктаторът, който има свой собствен интернет и часова зона

Петте най-скандални жени в историята (ВИДЕО)

Вижте кои са най-лудите и безумни президент

„Игра на тронове“: как са се женили през вековете

Това зверско убийство се оказа фатално за Русия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук