Ceвepнa Kopeя и нейният лидер чecтo влизaт в чeлнитe зaглaвия, а пpaвитeлcтвoтo пpoдължaвa дa xвaли вoeннaтa cи тexниĸa и дa отправя шyмни ядрени зaплaxи. За живота в Северна Корея са известни много малко неща. Тази държава живее свой собствен живот в пълна изолация от световната търговия, култура и политика.

Кой е Ким Чен-ун?

Рождената дата и ранното детство на севернокорейския лидер Ким Чен-ун са забулени в мистерии. Известно е, че е най-малкият син на военният лидер Ким Чен Ир, който в продължение на десетилетия управлява Северна Корея. Майка му е Ко Йон Хи - оперна певица.

Лелята на Ким Чен-ун разкри любопитни детайли за детството на диктатора

Според някой източници ранното си образование Ким Чен-ун е получил в Швейцария, а след това е завършил военнен университет в столицата на Северна Корея. Университетът там е кръстен на дядо му - Ким Ил-сунг.

6 неща, които никога не трябва да се казват в Северна Корея

Ким Чен-ун е започнал подготовката си за лидер през 2010-та година, като при смъртта на баща си наследява позицията му на държавен глава. Тогава е бил към края на 20-те си години.

Въпреки че през февруари 2012-та година Ким подписва договор, в който се съгласява да прекрати тестове на ядрени и ракети с дълъг обхват, през април 2012-та Северна Корея прави неуспешен опит да изпрати сателит в Космоса - ракетата избухва малко след излитане. След това това през декември същата година успешно изпращат сателит в обрита. Вярва се, че тези действия са в опит да се прикрият тестването и разработването на балистични технологии.

Докато публично Ким Чен-ун търси мир с Европа и Щатите, в началото на февруари 2013-та провеждат третият си ядрен опит, който е под земята. Очевидно плановете на лидера са за въоръжение, за което е остро осъден от международната общност.

Северна Корея обяви кампания на предаността

Според непроверена информация Ким се е оженил през 2009-а година. Бракът им е разкрит в средата на 2012-а година, преди това е бил пазен в строга тайна. След това съпругата му често започва да се появява в медиите, което е пълната противоположност на предишния протокол.

В момента, под управлението на Ким Чен-ун, животът в Северна Корея е много труден. Държавата е потънала от бедност, има икономически следи от унищожителния икономически недостиг от 90-те години. Храната не е достатъчна, училищната им система също е доста пострадала. Освен това там има и система от концентрационни лагери, които се обитават от хиляди затворници. Условията там са покъртително лоши, а изтезанията са разрешени.

Ким е обещал да се съсредоточи върху образователни и икономически реформи, но единствено бъдещето ще покаже точно какви са плановете на един от най-младите световни лидери в света.