Стойчев: Гарантираме за скоростта на нашия интернет
Стойчев: Гарантираме за скоростта на нашия интернет / netinfo

За пръв на българския пазар излиза комплексен продукт, който предлага в едно високоскоростен интернет, гласова услуга, електронна поща и мобилна телевизия. Вече 2 млн. души могат да ползват този пакет, разработен от „Макс Телеком”.

През следващата година компанията смята да покрие 90 процента от територията на страната, обясни собственикът на дружеството Красимир Стойчев. По думите му в случая дори не става дума за амбиция да се „отнемат” клиенти от други компании, защото никой друг все още не предлага подобен пакет.

Стойчев е категоричен и че компанията не спекулира с бързината на интернет връзката, която предлага.

В тази област просто няма друг освен нас, ние сме първите, които предлагаме интегрирани услуги – интернет, глас, телевизия, софтуер, на цена, която никой друг не може да даде, защото никой друг даже на може да структурира подобен пакет. Така че това е нашето основно предимство – технология и цена.

Кажете какво покритие имате в момента и как във времето ще се развиват нещата в този смисъл?

В момента ние сме покрили около 3 милиона души от населението на България. Нашата амбиция е до края на 2008 година да имаме 90 на сто от населението на страната покрито.

Тоест в момента в кои населени места може да се ползва тази услуга?

Като тръгнем от юг това са Петрич, Сандански, Благоевград, Дупница, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Бургас и сега се започва вече северното направление - Варна Плевен – мисля, че Плевен следващия месец ще влезе в действие, Русе и така нататък. Тоест в тези градове в Южна България, които изредих, всичко това функционира с пълна сила. За нас, разбира се, основният акцент е София и Варна, като двата най-големи града в страната, където ние мислим, че вече е 100 процента покритието.

Какъв е интересът към този продукт, въпреки че казахте, че е уникален и никой друг не предлага такова нещо. Колко абонати вече имате и как са плановете в този смисъл?

Значи ние в момента след като стартирахме рекламната кампания, вече виждаме огромен интерес към нашия продукт. В момента ние генерираме между 50 и 100 нови клиента на ден. За нас проблемът е да обясним на хората комплексността на нашия продукт, т.е. колко много неща получават в едно. И понеже досега българинът е свикнал да работи на парче и когато ние предлагаме един комплексен продукт, има един известен проблем в комуникацията докато стигне до съзнанието на всеки от хората, колко е хубав този продукт. Уникалността му го прави трудна маркетируем в първия миг.

Какви инвестиции сте вложили до момента?

Дотук ние сме инвестирали около 15 млн. евро в проекта, като очакваме следващата година да инвестираме още 20 млн. евро.


Как преценявате възвращаемостта на тези инвестиции, доколкото знаем – доколкото са коректни официалните статистики, че около 19 процента от населението на България ползва интернет активно.

Ние не искаме да дадем възможност  да крадем само клиенти от други оператори, защото ние не ги крадем, ние ги ъпгрейдваме, както се казва, но ние искаме да постигнем друго: тези, които не са клиенти на интернет, да станат. Защото достъпността на цялата услуга е такава, че тя дава възможност на тези, които досега са нямали финансовите възможности за това, да имат евтин достъп до целия пакет от услуги. Тоест нашата амбиция не е да имаме малък процент от съществуващите клиенти, а да имаме голям процент от потенциалните клиенти.

Вие работите ли вече по някакъв друг продукт, които да предложите на вашите настоящи или бъдещи клиенти?

Системата е така построена, че тя е отворена, тоест ние, за разлика от други оператори, даваме възможността всеки, който желае и е умен, да измисли свое собствено приложение и ние да го внедрим. Към момента има две-три фирми, които правят уникални продукти, които ние структурираме сега като услуги. Единият вече имам право да го спомена - това е он лайн диагностика на коли. Има три други продукта, които за още не мога да ги кажа, защото е свързано с работата на други хора, но очаквам, че тъй като ние не сме най-умните на света, а интернет е по-умен от всички нас, възможността много млади и интелигентни хора или фирми да измислят интересни приложения за WiMAX, които ние автоматично и веднага ще ги включим в нашата палета от продукти.

Можете ли да ми кажете повече за тази он лайн диагностика на коли?

Значи он лайн диагностика на коли означава, че ние слагаме в колата едно от нашите WiMAX-устройства. То е свързано с микропроцесора на колата и микропроцесорът на колата подава сигнали в реално време към диагностичния стенд на определената марка коли и по този начин има два възможности: едната е вашата кола, преди да се развали, да ви се обадят и да ви кажат „Докарайте колата в сервиза, защото очакваме да се развали”; другата възможност е когато колата е развалена вече, в сервиза са подготвени за конкретния проблем. Към това, разбира се, са възможни и множество други приложения - лизинговите компании да следят колите им в какво състояние са, застрахователните компании да виждат състоянието на колите, тоест това е едно много уникално приложение, което ние ще писнем на пазара от януари.

Като потребител на интернет забелязвам, че все още не малко компании, които предлагат интернет, гарантират една скорост, която в повечето случаи не е тази, която получават интернет потребителите. Вие как гарантирате, че това, което вие предлагате като скорост, е това, което ще получат всички ваши абонати.

Това е една игра, която съществува и тя обусловена от факта, че не всички юзери в един и същи миг са в интернет. Проблемът е на колко човека едновременно продаваш да кажем 1 мегабит. Има компании, които го продават едновременно на 50 или 60 човека и вие тогава действително този един мегабит няма да го получите освен ако не е, да кажем, някакъв мързелив съботен следобед или 3 часа през нощта. Но тогава да кажем, че много хора, знаейки, че в 3 часа през нощта ще е бързо, стоят дотогава. При нас първо, съотношението мегабит-потребител е много по-ниско; второ, примерно пакет, в който ние казваме, че е 1,5 мегабита/секунда всъщност той е 2 мегабита/секунда, но ние не искаме да правим фалшиви обещания, така че когато казваме 1,5 мегабита/секунда, вие да получите 1,5 мегабита/секунда. Ние не играем до толкова или над толкова. Разбира се, всичко това има своите ограничения. Например с картата за мобилния компютър ние ви казваме до 1 мегабит/секунда, защото когато си мобилен, ние не можем да знаем къде точно си и твърде е възможно няколко потребителя едновременно да се струпат на едно място, където естествено, че скоростта малко ще падне. Но във всички случаи ние сме много по-честни от другите в този миг.