/ БГНЕС, архив
Общо 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в ЦИК до 10 април, когато изтече срокът за регистрации. До момента всичките 15 партии са получили регистрация, 8 са регистрираните коалиции, на една - Коалицията "За теб България", е отказана регистрация. Срокът, до който инициативните комитети могат да подават документи за регистрация на независимите си кандидати, е 15 април, каза на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Той уточни, че за 11 от партиите са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели за подкрепа на съответната партия, за 4 от тях списъците се очакват. Крайният срок е до 13 април. След този срок ГД ГРАО ще заличи партиите и коалициите, които нямат достатъчен брой за подкрепа в подписките си.

„Атака“ се регистрира в ЦИК за предстоящите избори за Европейски парламент
 
За сравнение за изборите за евродепутати през 2014 г. са били регистрирани - 15 партии, 6 коалиции и 10 инициативни комитета, уточниха от ЦИК.
 
Обжалвани до момента са 11 решения на ЦИК за назначаването на РИК, каза Андреев.
 
До 15 април е и срокът, до който гражданите на държава членка на ЕС могат да подадат заявления за включването им избирателен списък - част 2, т. е. да могат да гласуват в България за българските кандидати. До този срок медиите трябва да обявят тарифите си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК.

„БСП за България“ внесе документи за регистрация в ЦИК за евроизборите
 
От 17 до 20 април трябва да се проведат консултациите на Секционните избирателни комисии, уточни Андреев.
 
Общо 107 са местата, където има дипломатически и консулски представителства в чужбина, обяви ЦИК. Към момента са подадени успешно 452 заявления за места за гласуване чрез страницата на ЦИК, неуспешни са 52 заявления.

Коалиция „Патриоти за Валери Симеонов“ внесе документи в ЦИК за участие в евроизборите
 
Вчера беше публикувана обществената поръчка за наемането на 3000 машини за електронно гласуване. Срокът за подаването на офертите е до 16 април, а за доставка на машините е до 10 май, уточни говорителят на ЦИК. Срокът за инсталиране на софтуера е до 15 май и на доставката до секциите е до 25 май, каза Андреев. Машините ще се сертифицират между 15 и 25 май.
 
Александър Адреев коментира още, че в цената на машините са включени много съпътстващи дейности, което прави цената им да изглежда по-висока. До предстоящите местни избори има достатъчно време и би могло да се мисли за придобиване на още машини, посочи говорителят на ЦИК.

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК за европейските избори (ВИДЕО)
 
ЦИК е приела условията и реда за провеждане на предизборната кампания, за нейното финансиране. Приет е и проектът за медийните пакети, които партиите и коалициите ще могат да ползват в размер на 40 хил. лева, а инициативните комитети - 5 хил. лева. До изясняване броя на партиите и коалициите, които не получават субсидии, проектът ще бъде окончателно приет, каза Андреев.
БТА