/ БТА
"През 21 век най-ценният и най-скъпият продукт ще бъде доброто образование и, бих добавил, и доброто възпитание". Това каза известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев по време на конференцията в рамките на събитието "Ало, Космос! Говори България" в "София тех парк" в столицата.

Неговият съвет е децата да се занимават с технологии от най-ранно детство, но да наблегнат и на четенето на книги, за да имат добър понятиен апарат, да знаят значението на думите.

БТА

"Най-важното производство днес в една държава е производството на хора, но не каквито и да е, а качествени, можещи хора", категоричен е учителят.

Теодосиев посочи, че не всичко е плод на "ръката", а на "главата", защото "маймуната също има ръка", но това не я прави човек. "Преди милион години, когато някаква маймуна се е сетила да посади дръвче, това вече е човек - вижда десетилетия напред, как дръвчето ще порасне и ще ражда плод, вижда в бъдещето", обясни учителят. Събрали сме се да гледаме в бъдещето, България не е толкова малка страна, колкото изглежда", коментира той и отбеляза, че 16 държави в света са с абсолютни първенци по физика и ние сме една от тях.

За първи път български деца ще говорят на живо с астронавтите на Международната космическа станция

"Българската майка продължава да ражда изумителни деца", смята Теодосиев. 

"Едно пораснало дете, което мечтае да стане космонавт", Татяна Иванова, също се включи в конференцията, за да разкаже как е тренирала за астронавт в два лагера - в Турция и в САЩ.

"В моите вени тече звезден прах", каза момичето, което има издадена стихосбирка и планира втора, свирело е на барабани в група и мечтае да стане първата българска жена космонавт.

Тя показа снимки от тренировките във вода за отборни качества, от хидропоника - отглеждане на растения в изкуствена среда. Девойката обясни, че, за да станеш космонавт, "трябва не само да имаш необходимото образование, а и да имаш контрол, да можеш да се гмуркаш, да скачаш с парашут, да стигнеш до прага на страха, за да видиш дали си готов".

Тя иска България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция. Татяна Иванова сподели също, че е необходима промяна на подхода в образованието в момента, защото учениците са принудени да зубрят определен материал. "Трябва да се научим да прескачаме границите си", е нейният съвет към децата.

БТА

Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия обясни каква трябва да бъде храната за космонавти - лека, здравословна и лесна за употреба. В момента Институтът участва в проект за изработване на нови менюта за космонавтите. Основното предизвикателство е полезните вещества да бъдат запазени максимално в храната, за да покрият нуждите на космонавтите, които имат големи натоварвания.

Солаков припомни, че през годините са изпробвани различни методи - стандартно изсушаване, кремчета, таблетки. Сега храните се обработват така, че да бъде изведена само водата от тях. "Когато се добави вода, астронавтите могат да се наслаждават на всякакви храни - от макарони до сладолед", обясни той и показа на снимка специалните табли за храна на космонавтите.

Ученици от България и Европа ще задават въпроси на астронавтите от НАСА

България е третата държава, която създава храна за космонавтите и първата, която прави космическа оранжерия.

Сред участниците в конференцията са проф. Леандър Литов, доайенът на Българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, директорът на Харвардската инициатива "Център за произход на живота" Димитър Съсълов.

БТА

"Ало, Космос, говори България" се организира от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите.
БТА