/ iStock/Getty Images
Ученици от България и от Европа ще имат възможността да задават въпросите си на астронавтите от НАСА и от Европейската космическа агенция. Това ще стане на живо чрез видеоконферентна връзка с Международната космическа станция на специално събитие на 26 юли, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Историческото живо включване ще бъде кулминацията на събитието "Ало, Космос! Говори България!". То се координира от Атлантическия клуб в България в партньорство с посолството на САЩ. Министерството на образованието и науката е партньор в инициативата.

Въпросите на учениците от страната ще бъдат предварително избрани чрез конкурс. От 21 юни до 2 юли всички ученици - между 6 години и 19 години, могат да изпращат въпроси на английски език, заснети в кратко видео. Пълната информация за условията на конкурса, изискванията към въпросите и видеата, както и за наградите, може да намерят на адреса - http://www.hello-space.eu/#intro.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата, като ги вдъхнови да отправят мечтите си към Луната, Венера, Марс и отвъд. Атлантическият клуб цели, чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, България да изпрати трети астронавт в Космоса, информират от МОН.
БТА