Заради огромно срутище пътят Смолян - Мадан остава затворен

Експертите, проучващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще представят на 19 март на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Това съобщиха от пътната агенция.
 
Огромно свлачище блокира пътя Смолян - Мадан

Задачата на експертите е да извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка.
 
Те трябва да представят и работна програма за обхвата и необходимите за изпълнение проучвателно-проектантски работи и да дадат заключение, относно възможността за пускане на движението по участъка от републиканския път.

Спешно умуват за транспортен достъп в района на смолянското свлачище 

АПИ


Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.
 
Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижване на жителите от региона.
 

АПИ

Свлачището край Смолян - най-мащабното в страната

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира да се спазват инструкциите на табелите, които са поставени в района на свлачището и да не се навлиза в затворения участък. Опасността от свличане на скална маса нараства от падналите и днес дъждове.