Ваксинирани бяха и шефът на ВМА - ген. Мутафчийски, и шефът на "Пирогов" - д-р Асен Балтов
Започна имунизационната кампания срещу COVID-19.

Минути преди 10 ч. бе поставена ваксината на здравния министър проф. Костадин Ангелов в УМБАЛ „Света Анна“. Той е първият имунизиран човек в България.

ваксинация
Снимка: Георги Димитров


В същия час започна ваксинирането в Пловдив и Бургас.

Във ВМА беше ваксиниран началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски, а в "Пирогов" - шефът на лечебното заведение Асен Балтов.

Венцислав Мутафчийски ваксина
Снимка: Георги Димитров


"Вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над Ковид-19. Нямам търпение да се видя с 70-годишния ми баща без да имам притеснения", сподели веднага след ваксинацията здравният министър.

След него бяха ваксинирани епископ Тихон,  д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.
 

ваксинация
Снимка: Георги Димитров

„Днес България, заедно с почти всички държави в Европа, се изправяме в едновременни усилия в битката срещу коронавируса. Вярваме, че с започване на ваксинирането, ние ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния начин на живот”, заяви здравният министър пред журналисти.

Той показа и документа, който се предоставя на всеки ваксиниран. В него са въведени имената, както и датите, на които са поставени двете ваксини.  Проф. Ангелов сподели, че се чувства добре.

След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса, обясни Ангелов. 

България не е единствената държава, в която логистиката на ваксините срещу COVID-19 е с частни компании, каза той.

Видях в социалните мрежи какви са критиките към транспорта на ваксините с камион на хранителна верига, но търсенето на акцент в тази насока не е приемливо, допълни той. По думите му в САЩ частна компания за транспорт на риба тон пренася и помага на правителството за ваксината, в Канада - компания с опит в транспортирането на сладолед, подобен е и опитът в Австралия.

Министър Ангелов благодари на всички български производители, осигурили логистиката на ваксините и изрази очакванията си за "протегната ръка и на други български производители, които да помогнат в логистиката, каквато е необходима за в бъдеще".

Изискването за транспорта беше компанията да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път и температурният режим да се докаже с термограф, обясни той. Хуморът в тази ситуация считам за неуместен, световна пандемия е, криза е и всяка помощ е полезна, добави още Ангелов.

Преди поставянето на ваксина срещу COVID-19 не е нужно да се прави бърз тест, тъй като се извършва преглед от лекар, обясни министърът. По думите му поставянето на ваксина на преболедували инфекцията и изработили антитела, не би навредило. И след поставяне на първата доза от ваксината трябва да се носи предпазна маска, да се ограничат социалните контакти, каза той.

Костадин Ангелов
Снимка: Георги Димитров


"Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и вярвам в личния пример. Децата се възпитават с личен пример, а не с приказки. Така и ние трябва да дадем личен пример, за да ни последва обществото. Няма как да се промени нещо през 2021 без ваксините, а знаете колко ни беше тежко. Нито един човек не би се съгласил да живее така, а единственият начин е да има масова ваксинация", подчерта д-р Рада Прокопова и добави, че се чувства добре след поставената ваксина.

ваксинация
Снимка: Георги Димитров


"Искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните и за всички християни в България", коментира и отец Тихон.

ваксинация
Снимка: Георги Димитров


Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийкси. 

"Ние се намираме във война и това е нашето оръжие, в тези малки флакончета! За да прегърнем и целунем близките си отново", заяви той.

80 души ще се ваксинират днес във ВМА, съобщи ген.Мутафчийски. Първите 15 души са знакови лица за ВМА - проф. Владов, проф. Салтиров, проф. Кацаров. 

20 медицински сестри, 17 санитари и всички останали, които искат да се ваксинират са лекари. Това е първата вълна медицински лица, които ще се ваксинират във ВМА, каза още ген. Мутафчийски.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също се ваксинира, въпреки, че е прекарал COVID-19. Той призова обществото също да го направи, като подчерта, че ваксината е безвредна.

Аз съм изкарал COVID, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали COVID, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината, заяви д-р Асен Балтов. Всеки, който е клинично здравq може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи още д-р Балтов.