Стефан Балабанов
Стефан Балабанов / БГНЕС, архив
Зам.-министър: Ако имате данни за Колев и Пелов, кажете на полицията, не на медиите
97699
Зам.-министър: Ако имате данни за Колев и Пелов, кажете на полицията, не на медиите
  • Зам.-министър: Ако имате данни за Колев и Пелов, кажете на полицията, не на медиите
Хората, които имат информация за укриващия се затворник Радослав Колев и застреляния преди два дни Владимир Пелов, да съобщават на полицията, а не на медиите. За това призова заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пред Дарик във връзка с разпространената информация, че Колев и Пелов са се укривали 40 дни в апартамент в Ботевград. През целия ден в медиите се публикуват различни истории на хора, които са помагали на двамата затворници да се укриват, да си пазаруват или дори да излизат свободно вечер. Всички истории останаха с анонимни източници, а Балабанов беше категоричен, че не вярва на публикациите.

След бягството от затвора Пелов и Колев били заедно в Ботевград (ВИДЕО)
 
Още в началото на април, когато Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от централния вход на Софийския затвор, МВР и Министерство на правосъдието призоваваха всички граждани, които имат информация за бегълците, да я подават в полицията. И така вчера от вътрешното министерство съобщиха, че ежедневно са получавани между 10 и 15 сигнали от хора, твърдящи, че са видели затворниците. Два месеца след бягството, въпреки постоянните усилия на полицията и сериозната помощ от страна на гражданите обаче беше открит само един от бегълците – застрелян в центъра на Ботевград.

По думите на полицията следа от Колев няма. Днес обаче в медиите се появиха много хора, които твърдят, че имат информацията за избягалите затворници. Някои от тях дори укривали Пелов и Колев и им пазарували и помагали да излизат от скривалището си вечер. Историите бяха разказани анонимно. Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви пред Дарик, че категорично не вярва на публикуваната информация.

Среднощен екшън: Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка (ОБЗОР)
 
"Всичко това е в сферата на фантазиите и на чувството за екшън у някои граждани и журналисти. Нека да оставим служителите да си вършат работата. Призовавам гражданите, ако действително имат сериозни сигнали, нека ги подават там, където е обявило МВР. Ако има такива хора, които са помагали за укриването, те ще бъдат установени и ще им бъде търсена отговорност. Всеки би могъл да си скрие самоличността зад кадър и да говори каквото си иска. Не вярвам на репортажите, аз вярвам на моите колеги, които събират факти и данни и които затварят кръга около втория човек и които ще предоставят годни доказателства в прокуратурата и в съда".
 
От Областната дирекция на МВР в София обясниха, че има данни, че Пелов се е укривал в Ботевград около месец. Балабанов пък разказа, че министерството разполага с информация за подготовката на нещо „ужасно” от страна на Пелов: "Той е готвил нещо ужасно и за да се приключи всичко, ще трябва още много работа. Човек, който ходи с раница с бомби и с взрив в себе си, какво може да готви - нещо срещу наши служители, срещу странични граждани. Всичко може да предположи човек".

Имал ли е Владимир Пелов вътрешен човек в МВР?
 
Дали подготвяното „нещо” от страна на Пелов е било споделено с Колев и дали е възможно той да го извърши обаче не е ясно: "Дали е бил там или не, ние ще установим, като заловим Радослав Колев. Тепърва се изясняват данни, факти, обстоятелства и продължава издирването му. Никой не знае колко време са били там хората. Това е просто интерпретация на свободни граждани и на много любопитни журналисти. Нека да се залови този човек, следствието ще установи кой, как и къде. Ще дадем на медиите пълна информация, когато прокуратурата разреши това".
 
Според МВР пропуски в издирването на затворниците няма, въпреки че единият беше намерен застрелян в центъра на не особено големия град, а другият все още е на свобода, вероятно с дълга брада, която го прави напълно неразпознаваем за органите на реда. А междувременно за Колев също са подавани множество сигнали. Дали полицията се е разминавала и с него и дали все пак той е бил в апартамент в Ботевград обаче официална информация няма.