Няма пряка военна заплаха за националната сигурност, но същевременно има сериозни рискове, посочи министърът на отбраната
Другата седмица в България ще пристигне делегация от Украйна, заяви пред БНТ военният министър Драгомир Заков. Той посочи, че посещението е работно и неофициално.

„Ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект“, поясни още министърът.

Държавата ще плаща здравните осигуровки на бежанците от Украйна

Той коментира и гласуването в парламента за отпускането на военнотехническа помощ за Украйна. По думите му се е взело „компромисно решение“, което обаче сега дава възможност на правителството да работи по конкретни стъпки.

По отношение на това дали у нас може да се ремонтира военна украинска техника, Заков каза: „България има достатъчно много ресурс да ремонтира такава техника, не говорим само за бронирана техника, а за всякакъв вид“.

Украйна иска оръжия по стандартите на НАТО, а не от съветската епоха

Относно отражението на войната върху страната ни министър заяви: „Няма пряка военна заплаха за националната сигурност, но същевременно има сериозни рискове, все пак на няколко метра от нас се води война“. По думите му, когато институциите осъзнаят рисковете и ги анализират, то те няма да са толкова сериозни.
Като предизвикателство пред България той отбеляза и хибридната война.

„НАТО е всъщност гарантът за нашата национална сигурност и териториална цялост, освен българската армия по Конституция“, посочи още Заков.