Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва днес в Брюксел в Съвета „Външни работи“, свикан извънредно заради ескалацията на напрежението в Ирак и Либия. Това съобщиха от МВнР.

Външните министри от Европейския съюз ще обменят мнения и информация за актуалната обстановка в Ирак и възможностите за деескалация на напрежението в региона, натрупано през последните дни. За ситуацията с Ирак и Иран те ще бъдат брифирани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

ЕС продължава да защитава ядрената сделка с Иран, въпреки призива на Тръмп да я напусне

 
По време на дискусията, председателствана от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, министрите ще се фокусират включително върху възможностите за подкрепа, която ЕС може да окаже на Ирак, както и върху необходимостта от запазване на Глобалната коалиция за борба с ДАЕШ.
 
Министрите ще отправят силно единно послание за необходимостта от намаляване на напрежението и за намиране на политическо решение на ситуацията. Страните членки на ЕС, включително България, вече призоваха за максимално сдържане и деескалация на напрежението в Ирак.

Очаква се външните министри да обсъдят и ситуацията около Съвместния и всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и да изразят единен и силен призив за нейното спазване.

Младен Маринов за напрежението в Близкия изток: МВР е взело адекватни мерки

 
В дневния ред на този първи за 2020 г. Съвет „Външни работи“ е предвидено да бъде обсъдена и обстановката в Либия, включително военната ескалация в района на Триполи.
 
Министрите на външните работи ще бъдат брифирани от Специалният пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе, с когото ще обсъдят възможностите за допълнителен принос към усилията на ООН в Либия. България подкрепя инициираната от Германия Берлинската инициатива за организиране на международна конференция по Либия и очаква да бъдат обсъдени стъпки по нейната реализация.
 
Министрите ще бъдат запознати и с резултатите от срещите на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Жозеп Борел с председателя на Президентския съвет на правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж, както и  със срещите на Борел и германския външен министър Хайко Маас с либийския външен министър Мохамед Сияла. Очаква се и други министри от държавите членки на ЕС да информират за своите срещи по Либия през последните дни.