/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещение в Скопие, предостави днес на Република Северна Македония компютърно и медицинско оборудване по два проекта, финансирани по линия на българската официална помощ за развитие. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
„Пожелавам здраве. Радвам се, че с такива дарения по линия на българската официална помощ за развитие ще помогнем за по-добро здравеопазване в Република Северна Македония“, заяви Екатерина Захариева.

Захариева заминава за Скопие
 
На среща в Министерството на здравеопазването Екатерина Захариева предаде на служебния министър на здравеопазването Венко Филипче 14 компютърни конфигурации, с които ще бъдат оборудвани пунктовете за ваксинация на територията на цялата страна. Българското дарение  е част от проекта „Е-имунизация. 14 лаборатории за ваксиниране против морбили и други инфекциозни заболявания. Служба за подкрепа на студенти с нарушено здраве“, на стойност 55 000 лева.
 

Захариева Северна Македония
пресцентър, МВнР

 
„Радвам се, че предоставените компютърни конфигурации ще спомогнат да се изгради електронен регистър на ваксинираните. Този регистър ще е много полезен“, каза Екатерина Захариева на среща със служебния министър на здравеопазването Венко Филипче. Към момента пунктовете за имунизация на територията на Република Северна Македония не разполагат с компютри, за да дигитализират данните за извършените имунизации. Евентуалната бъдеща ваксинация срещу коронавируса COVID-19 в Република Северна Македония ще се извършва в същите пунктове за имунизация.
 
Министър Филипче благодари на вицепремиера Захариева за предоставяната за македонското здравеопазване българска помощ по линия на официалната помощ за развитие. Досега със средства по проекти, финансирани от България, са изградени два центъра за деца аутисти в Скопие и Охрид, в момента се изгражда и трети – в Тетово.
 

Захариева Северна Македония
пресцентър, МВнР

 
По време на разговора двамата обсъдиха и ситуацията с разпространението на коронавируса в региона. Екатерина Захариева сподели българския опит, като изтъкна значението на превантивните мерки за възпиране на заразата.
 
По втория проект, финансиран от българската официална помощ за развитие, Република Северна Македония получи медицинска апаратура – хлоридометър, за ранна диагностика на тежкото белодробно заболяване цистична фиброза
 
Дарението бе предоставено на детската белодробна болница „Козле“ в Скопие в присъствието и на служебния министър на външните работи Никола Димитров.

Захариева на среща на външните министри от ЕС в Загреб
 
„Това е вторият такъв апарат за Република Северна Македония. Надявам се да помогне за ранната диагностика и за бързо оздравяване на дечицата“, каза Екатерина Захариева.
 
Цистичната фиброза  е рядко заболяване, от което в страната в момента страдат 123 души.  Предоставената на Република Северна Македония апаратурата е по проекта „Доставка на медицинско оборудване за ЯЗУ Институт по белодробни заболявания – Козле”, на стойност 44 700 лева. От диагностиката с апарата ще имат възможност да се възползват деца от цялата Република Северна Македония.
 
Вицепремиерът Захариева пристигна днес в Скопие, където на 10 март заедно с Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани. Срещата е в рамките на първото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020 г.
 
МВнР, пресцентър