/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Загреб, където на 5 и 6 март ще участва в неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних) и извънреден Съвет „Външни работи“ във връзка с миграционната ситуация с Турция.
 

Срещата във формат „Гимних“ е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и по традиция се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС - Хърватия.
 
Ердоган упрекна гърците, че се опитват да давят мигрантите

Програмата на „Гимних“ ще започне с работен обяд на министрите на външните работи, които ще дискутират отношенията на Европейския съюз с Русия. Целта е да се направи равносметка и да се потърсят възможности за подобряване на ефективността на ЕС при прилагането на политиките спрямо Русия.
 
На работна сесия следобяд външните министри ще обсъдят стратегическия подход на ЕС спрямо Турция. Акцент в дискусията ще бъде разработването на стратегия на ЕС по отношение на Турция с ключови области на сътрудничество.
 
Гръцката брегова охрана опитва да спука лодка с мигранти (ВИДЕО)

На 6 март в Загреб ще се състои извънреден Съвет „Външни работи“, свикан по искане на Гърция. Външните министри от ЕС ще обсъдят развитието на ситуацията в Сирия и миграционния натиск към границите на Евросъюза.