На кадрите се вижда как охранители стрелят във водата край плавателния съд
Видео, на което се вижда как гръцката брегова охрана напада лодки с мигранти, се появи в интернет и предизвика полемика в мрежата, съобщава NOVA.

На кадрите се вижда как служители на бреговата охрана се опитват да пробият плавателен съд и дори стрелят във водата. Действията идват часове, след като Турция обяви, че няма да оказва съпротива на бежанците, желаещи да пресекат гръцката граница.

В изявление пред журналисти представител на турската власт каза, че гръцката брегова охрана „е провела маневри с цел да потопи гумена лодка, пълна с мигранти”.

Мигрантска криза: Хиляди на границата между Турция и Гърция (ВИДЕО)

Видеото се появява, малко след като излезе друга спорна информация, че дете е починало в лодка, превозваща 48 души в близост до гръцкия бряг.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас отхвърли твърденията на Турция, че има убити мигранти на границата между двете страни. 

"Не са били произведени изстрели от гръцките граничари по нито един човек, опитващ да влезе в страната нелегално. Обратните твърдения не са нищо повече от груба и умишлена дезинформация. Фалшива новина!", написа Пецас в Twitter.

Повод за това бяха думите на Реджеп Ердоган, който каза, че гръцките сили на реда са убили двама сирийски бежанци.