Задържан е бившият началник на „Пътна полиция“-София и настоящ шеф на „Охранителна полиция“-Асеновград Тенчо Тенев. 

Той е арестуван на 11 май в Районно управление-Асеновград, където работи като началник на Охранителна полиция.

Окръжна прокуратура – Пловдив го привлече като обвиняем за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Той избрал две фирми, които да оборудват сградата на Районното управление в града с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на служебните автомобили.

Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като началникът подписвал част от тях от името на институцията. Обвиняемият избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. 

Полицейският началник е обвинен и за това, че държал 554 патрони от различен калибър без разрешение в хасковското село Крум.

С прокурорско нареждане Тенев е задържан за 72 часа, информират от NOVA.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност.

За престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

По времето на Цветан Цветанов, Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството. Той беше върнат на работа като директор през 2014 г,.
 
nova.bg