За първи път гласуваме за президент с интегрална бюлетина
За първи път гласуваме за президент с интегрална бюлетина / netinfo

За първи път на президентски избори гласоподавателите ще упражнят вота си с интегрална бюлетина, която ще пуснат в прозрачна урна. Бюлетината съдържа седем еднакви полета, в които са посочени имената на кандидатите за президент и вицепрезидент и партията или инициативния комитет, от които са издигнати.

Отгоре на бюлетината са посочени името и номера на съответния избирателен район, в които се гласува, а за избирателните секции в чужбина – бюлетина за гласуване в чужбина.

Във всяко от полетата има и квадратче с номера на съответната кандидат-президентска двойка.

Параметрите на бюлетината няма да бъдат оповестявани, за да се избегне евентуална фалшификация. Бюлетината е с ширина 190 мм и дължина 295 мм и е по-тясна от формат А4 и според ЦИК няма да може да бъде ксерокопирана. Бюлетината има микрозащитни елементи и от двете страни, което ще я предпазва от фалшификации.

На гърба на бюлетината, в горния ляв ъгъл са посочени местата, където секционните избирателни комисии ще слагат печатите – преди и след попълване на вота.

Бюлетината ще се дава на избирателите предварително сгъната на две по дължина, като ще се демонстрира, че на нея не е отбелязан вот. След гласуването избирателят ще предава на комисията бюлетината, прегъната още веднъж на две по ширина, така че да се виждат двата печата. На представителите на СИК ще бъде забранено да разгъват бюлетината.

Бюлетините ще се пускат в прозрачни урни без пликове. Няма опасност обаче, тайната на вота да бъде нарушена, каза говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Траянов.

Вотът ще се вписва със знак, както беше на парламентарните избори през 2005 г., каза Траянов и предупреди, че знакът може да напуска квадратчето с номера, но не и да навлиза в полето на друга кандидат-президентска двойка. В противен случай бюлетината ще бъде считана за недействителна.