Вземат мерки срещу купуването на гласове в Сандански
Вземат мерки срещу купуването на гласове в Сандански / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министър-председателят Сергей Станишев съобщи, че по време на изборите в Сандански ще бъдат взети всички възможни мерки за ограничаване на купуването на гласове, за да се гарантира честен и демократичен вот. В събота жителите на Сандански ще гласуват за нов Общински съвет.

Изказването на премиера от парламентарната трибуна беше провокирано от гневни декларации на опозицията за случващото се в Сандански. Сергей Станишев припомни, че още преди седмица е информирал обществото за ангажимента, който е поел вътрешният министър да осигури масирано полицейско присъствие за вота в курортния град.

По думите му е наложително Народното събрание, при разглеждането на закона за следващия парламентарен вот, да търси демократични механизми, за да ограничи това отвратително и унизително за хората явление.

Премиерът смята, че са нужни промени в Закона за политическите партии в частта за финансирането им и пое ангажимент това да е инициатива и на неговата политическа партия.

Междувременно тази сутрин при обсъждането на доклада за работата на ВАС за миналата година БСП разкритикува съда за начина на вземане на решения за касиране на избори на определени места.

От НДСВ контрираха, че съдът си върши работата. Независимата депутатка Елеонора Николова подчерта, че се знае тарифата на определени състави и предложи на шега изборните длъжности да се заемат след публичен търг.

Мая Манолова от левицата призова прокуратурата да си върши работата при съмнение за купуване на гласове, дори в деня за размисъл какъвто е днешният в Сандански.

Аз съм политик и моята политика е независимата съдебната система, ефективна и некорумпирана, категоричен беше председателят на ВАС Константин Пенчев.