/ iStock/Getty Images
Министрите на здравеопазването и образованието, представители на асоциацията "Родители", на Национална мрежа за децата и на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система проведоха среща по повод на проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест, съобщават от Министерството на образованието и науката.

По време на разговора са били обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. За да отговорим на тях и възникналите притеснения предоставяме допълнителна информация, посочват от МОН и уточняват какви са въпросите.

Нови изисквания за храните в детските градини и училищата

Първият от тях е: Каква е целта на тестването и колко често ще се прави? Отговорът е, че целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи "моментна снимка" на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

Другият поставен въпрос е: За коя възраст се отнася тестването? Като се информира, че "тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от първи до 12-и клас". То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст - в детските градини, информират от МОН.

Поставени са и въпросите: Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите? За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия /карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица/ - съответният класен ръководител и директор на училище.

В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

Друг дискутиран въпрос е: В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR? От МОН съобщават, че PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

Поставен е и въпросът: Предвижда ли се тестване за антитела? На него от МОН отговарят, че на този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.
БТА