Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари.
Всички храни, които се дават на децата трябва да отговарят на европейските регламенти. Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители, предава NOVA.
Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон. В 19-та детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна - чай и сандвич с масло, сирене и маслини.
„На обяд са обядвали млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобяд сме им приготвили бисквитена торта с айран“, казва Весела Георгиева - домакин в 19 ДГ „Св. София”.
Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба, менютата трябва да станат още по-здравословни. Като се завишават изискванията за качество на продуктите.
„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни Афродита Ильовска - директор в 19 ДГ „Св. София”.
Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”. „Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.
Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. В 19-та детска градина, менюто се одобрява и от родители: „Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно.
Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родители. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.
Всички храни, които се дават на децата трябва да отговарят на европейските регламенти. Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители, предава NOVA.
Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон. В 19-та детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна - чай и сандвич с масло, сирене и маслини.
„На обяд са обядвали млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобяд сме им приготвили бисквитена торта с айран“, казва Весела Георгиева - домакин в 19 ДГ „Св. София”.
Традиционните български рецепти, ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба, менютата трябва да станат още по-здравословни. Като се завишават изискванията за качество на продуктите.
„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни Афродита Ильовска - директор в 19 ДГ „Св. София”.
Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”. „Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска.
Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. В 19-та детска градина, менюто се одобрява и от родители: „Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно.
Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родители. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.