"Падне ли София в червената зона, вълната ще се разгърне по същество". Това написа във Фейсбук профила си Николай Витанов, станал известен като математикът на Националния Оперативен Щаб (НОЩ). Той отчита, че смъртността от COVID-19 вече не е ниска и се очаква да продължи да расте. 

Червената зона тръгна на запад. И както виждате, София-град тръгна да влиза в нея. Какво да пиша - тук - цветя, фанфари и поздравления. Ама за доктор Данчо Пенчев (директор на РЗИ-София), който доста отрано се сети, че натам отиват нещата. Иначе е неприятно. Падне ли София в червената зона, вълната ще се разгърне по същество“, пише още Витанов.

Математикът публикува и карти на разпространението на коронавируса у нас. И написа: „Тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит“.


На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Скоро ще спра да я показвам тази карта - тя е изцяло червена. Имаме една друга, която с друго разпределение на цветовете спрямо нивата на зараза. От другата седмица ще почна да ви я показвам нея“, пише още Витанов.

Математикът отчита, че ситуацията с разпространението на пандемията се влошава и на Балканите. „Скоро и ние ще паднем в червената зона на риска. Далеч в Западна Европа се поосвестиха, но Германия не се движи в добра посока. Ваксинацията обаче потиска надигането на вълната там и то се вижда. У нас няма потискане, както си мислят някои“, написа още той.

Базовото репродуктивно число днес е 1.397. Пак е над 1.3, отчита още математикът и уточнява: „1.397 означава, че обхватът на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация. Писах ви, че активните случаи ще прелетят покрай 20 000 и ще полетят към 25 000. Хайде гледайте дали ще стане така“, се казва в пунликацията.

„Писах ви, че броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. Хайде гледайте, дали става това“, смята математикът.

По думите му индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. „Има обаче 7 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега, но който следи тези сводки, бързо ще идентифицира поне 5 от тях“, казва Витанов. 

Смъртността никак вече не е ниска и се очаква да продължава да расте, категоричен е Витанов. „Има един безценен доцент 53-ти набор от Министерството на здравеопазването, който говореше това-онова, като например кой бил виновен за високата смъртност. Тогава казах, че това, което се говори, не е вярно. Ето ви потвърждение на думите ми - високата смъртност пак е тук, а онези, дето уж бяха виновни, вече ги няма“, пише още математикът. И допълва: „Индексът на позора ще стане 200, когато броят на починалите стигне 18 800. Отдавна съм написал, че когато това стане, ще напиша нещо. Като стигнем до това число ще съм в командировка, но като се върна, ще го напиша“, се казва още в публикацията.