ВАП изиска информация от здравното министерство относно действията, които се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. От прокуратурата също така питат и на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите.

"Предвид значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура, прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната", посочват от държавното обвинение.

Продължава да расте броят на заразените с COVID-19 у нас

От там подчертават, че едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано. "Предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването, за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините."

Прокуратурата също така иска да знае, дали здравните ни власти са отправяли запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

"Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките. МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели", се казва още в съобщението.

Учителски организации искат трета ваксина за всички в сферата

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

Случаи на COVID-19 в две детски градини във Великотърновско

Върховна административна прокуратура е изискала и информация за това дали министерството е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.