/ iStock/Getty Images
В отворено писмо до служебния премиер и до министрите на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" се казва, че "тъй като МОН, МЗ и болшинството родители настояват за присъствено започване на учебната година при начало на четвърта вълна в страната, а учителите работят на "първа линия", трябва да се разреши прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания".

От двете учителски организации искат също да има регулярно тестване - най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения, съобщава БТА.

Да има и карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване, а при достигането на заболеваемост от 300 на 100 000 да се преминава към обучение от разстояние в електронна среда - на всички ученици от 1-и до 12-и клас.

В писмото се казва, че екипите на "Учители за безопасно образование" и на "Обединени учители за безопасно образование" са силно притеснени от драстичното нарастване на 14-дневната заболеваемост, както и от големия брой на заразени деца преди началото на новата учебна 2021/2022 година.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (между 2 и 8 август) 96,9 % от секвенираните проби у нас са на "Делта" варианта на SARSCoV-2. Процентът на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения расте, а смъртността също се покачва.

Броят на заразените деца е силно притеснителен, а най-ефективният начин за предпазване от заразяване и от тежко протичане към настоящия момент остават ваксините, заявят от учителските организации. Те отбелязват обаче, че е доказано, че защитата от тях намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряването на дълготрайна защита.
БТА