/ iStock/Getty Images
Общо за тази година България е заявила 13 909 963 ваксини срещу COVID-19. Това служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на парламентарния контрол.

Страната ни е заявила и участие за нова ваксина, разработена в Австрия, която представлява умъртвен атенюиран вирус. Тя е различна е от досега внесените ваксини, посочи още Кацаров. "Тази ваксина все още не е разрешена за употреба, но сме заявили участие в договора и това ще даде възможност, когато бъде разрешена за употреба, да бъде доставена и в България", обясни служебният министър.

Близо 900 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, 15 души са починали

Той информира депутатите, че България е дарила 172 хиляди дози ваксина на Бутан, 50 хиляди дози са в процес на дарение за Босна и Херцеговина, в процес на продажба са 100 хиляди дози на Норвегия, в процес на продажба са и 546 хиляди дози за Португалия.

За Република Северна Македония 51 хиляди дози също са в процес на дарение. По думите Стойчо Кацаров тези действия са предприети, за да не се стигне до унищожаването на ваксините.

Дарихме 50 хиляди ваксини на Босна и Херцеговина

"Дарените количества не са пречка да се осигури ваксина за страната ни, като за 2022 г. и 2023 г. ваксините са осигурени", увери той.

 
БТА