По-малко от месец остава до новата учебна година, а от Министерството на образованието и науката насочват вниманието върху това как ученици, учители и родители да се справят максимално добре в една среда на евентуална пандемията от COVID-19 и съответно четвърта вълна на коронавирус.

iStock/Getty Images

"Носенето на маски е задължително, тъй като новият вариант на вируса е по-заразен", каза образователният министър проф. Николай Денков.

"Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в "зелена" зона, под 100 заболели на 100 000 население, могат да бъдат без маски, ако обаче сме са в жълта, или червена зон, то тогава и децата от 1 до 4 клас трябва да носят маски", каза още той.

"Предвид факта, че може да се пренася вируса и от ваксинирани хора, то и ваксинираните възрастни трябва да носят маски в училищната и предучилищната мрежа", допълни министър Денков.

"Сборни паралелки могат да се направят само в "червената" зона и само за класове и групи, които и без това са били заедно, те и преди това са били в едно и също помещение, но поради по-голям брой заболели деца могат да бъдат събрани в една сборна група. Това означава, че деца от 1,4,5 клас не могат да бъдат събирани, но деца от различни паралелки в един и същи клас могат да бъдат събрани", разясни още министърът.

Ако се наложи учениците да учат онлайн, първи ще излязат тези в 11 и 12 клас, след това от 8 до 10 клас, следва прогимназиален, и накрая от 1 до 4 клас. Най-малките ще бъдат максимално дълго време в училище. Единствено попадане в "тъмночервена" зона децата от 1 до 4 клас ще си отидат вкъщи.

Стремежът, този път, е 50% присъствие на учениците в училище. Ще се премине в дистанционна форма на обучение при 10% заболели ученици.

"Трябва да направим всичко възможно първокласнищите да посрещнат първия учебен ден в двора на училището и това ще се опитаме да направим за всички деца", каза проф. Денков.

„Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки“, каза още служебният министър.

Малко преди старта на учебната година вече има разработени няколко варианта на обучение при евентуална нова вълна на коронавирус. При най-лекия – „зелен“ сценарии при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 души при 100 000 население, учениците ще преминат на график и тогава ще редуват онлайн с присъствено обучение. При повече от 500 заболели души на 100 000 население, преминаваме в „тъмночервен“ сценарий, което означава, че учениците ще учат онлайн.