/ iStock/Getty Images
Пернишка област е в "червената зона", след като болните са 200,1 на 100 000. Това е обявила д-р Стела Димитрова - директор на РЗИ на заседание в Областната администрация.

Област Ямбол вече е в „червената зона“

От началото на пандемията в област Перник регистрираните болни са 8418, излекуваните са 7747, 421 са починали. Имунизирани от началото на кампанията са 35 847 души, със завършена доза са 16 023.

"Кметовете на общини са уведомени, че мобилни екипи имат готовност за имунизират жители на селата в областта. В село Зидарци, например вече има 20 ваксинирани", е добавила тя.

Според областния управител д-р Симеон Василев ваксинационната кампания върви с по-бавни темпове и малка част от населението има пълен имунизационен цикъл. На срещата са били обсъдени кадровото и материално обезпечаване на болниците, финансиранетото на лечебния процес, както и имунизационната кампания.

Удължават извънредната епидемична обстановка

Директорите на лечебните заведения в региона са заявили, че имат готовност за прием на пациенти с COVID-19. Според тях един от най-големите проблеми засега е липсата на достатъчно персонал в болниците. По думите им, въпреки недостига и умората, лекарите и медицинските специалисти са достатъчно мотивирани за работа.

Медиците са се обединили около тезата, че са нужни засилени проверки за спазване на мерките, за да се предотврати драстично увеличаване на случаите.
БТА