Бойко Борисов Велико Търново
Бойко Борисов Велико Търново / МС

Висшият адвокатски съвет осъди изказване на премиера в оставка Бойко Борисов, направено по време на живо включване във Facebook в петък. 

"Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуват. До обяд техните кантори ще защитават престъпниците, прокурорите ще пледират за тяхната невинност, а съдиите трябва обективно и справедливо да отсъдят“, заяви той в петък.


Ето и цялата позиция без редакторска намеса:

Висшият адвокатски съвет осъди остро изказването на министър-председателя в оставка - г-н Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални телевизии при обявяване на връщането на мандата за съставяне на правителство, той заяви, че „мутрите си вкараха адвокати в парламента“. Това не е първото подобно изказване на г-н Борисов и на други лица, заемащи висши държавни длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители, показват неуважение към принципите на Конституцията и закона.

Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.

Висшият адвокатски съвет напомня, че отъждествяването на адвоката с неговия клиент е абсолютно недопустимо. Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред.

Представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти не бива да забравят, че тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата.