Пореден ден на високо напрежение и размяна на реплики и обвинения - политически искри между Бойко Рашков и Бойко Борисов. Пред Българското национално радио служебният вътрешен министър заяви, че Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража, защото има абсолютен имунитет и „притежава главния прокурор”. По-рано Бойко Борисов, пък, коментира, че служебното правителство изпълнява "мръсни поръчки срещу ГЕРБ".

Рашков: Борисов има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор

„Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“. Защо, както нахлу г-н Гешев с 30-40 души в Президентството миналата година, не нахлу по същия начин в резиденцията на Борисов в „Бояна”. Там, където на снимките се виждат банкноти в евро и златни кюлчета, които трябваше да се изясни какво правят там и как са придобити”, попита Рашков.

„Вместо да изяснят този въпрос, с извършване поне на претърсване, не е задължително да е толкова шумно, както в Президентството, прокурорите в момента мълчат. Обмислям дали има смисъл, при тази прокуратура в нашата страна сега, да се подават такива сигнали. След като прокуратурата, не без участието на главния прокурор, у нас е превърната в политическо оръжие”, обяви още силовият министър пред БНР. 

По думите му службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС:

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, каза Рашков и допълни: „Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“. 



Борисов: Служебното правителство се бие само с ГЕРБ, извадиха хора от 90-те да отвличат вниманието

"Служебното правителство се бие само с ГЕРБ", заяви по-рано лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов по време на живо включване във Facebook.

„Каракачанов свърши фантастична работа като вицепремиер и военен министър. Неговият статут беше като на Бойко Рашков. Колко пъти той стана и обвини хора от трибуната или по студиата? Правим аналог. По време на нашето управление той беше вторият човек в държавата. Извадиха от нафталина хора от 90-те години, от най-мракобесните времена и ги пуснаха да отвличат вниманието на обществото, биейки се по най-жестокия начин само с една партия – ГЕРБ. Да сте чули нещо от тях за ДПС или БСП, за „Да, България“? Те също са били в управлението“, посочи Борисов.

Той заподозря, че цялата сглобка е била да дойде служебното правителство, за да свърши мръсната работа.

„Виждате ги по места какви ги вършат. Това няма нищо общо с Конституцията и с това какво трябва да прави служебното правителство“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов прогнозата, която е направил преди месеци, днес се е сбъднала и се потвърждава с пълна сила. Той посочи, че не намира логично обяснение защо 45-ото Народно събрание не успя да излъчи правителство, но направи предположение: „Толкова пъти, когато сме побеждавали на избори, търсим партньори и коалиции за управление. Целта на парламентарните избори е да се състави правителство и да се управлява. Преди нас също са го правили. Даже някой път третият мандатоносител е правил правителство. Едно толкова скъпо начинание, каквото са изборите, трябва да има финал. Ние сме за това изборите да са скъпи и да се провеждат по най-добрия начин, но не може да се правят избори през 2 месеца и да се харчат стотици милиони държавни пари“.

„Резултатът трябва да е съставяне на правителство. Защо не съставиха правителство? Защото са искали мръсните поръчки да ги направят главно от средите на БСП хора и на кандидат-президента Радев“, предположи лидерът на ГЕРБ.