/ Народно събрание
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разговаря с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Република Турция.

Президентът на Турция е изразил съгласие България да бъде инициатор и да има основна роля в разговорите между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, съобщи след срещата председателят на
Народното събрание. За България е важно да е двигател на този процес, страната ни трябва да бъде активна, подчерта той. Вежди Рашидов отбеляза, че България има добра позиция и отлични отношения и с едната, и с другата страна и може да бъде посредник в разговорите. Всеки има своите проблеми и трябва да седнем заедно, за да ги решим, добави той.

На срещата е било обсъдено и направеното от България и Турция в сферата на опазване на културните ценности, информира Вежди Рашидов. Общо беше мнението, че съвместната ни спогодба за опазване на културното наследство трябва да бъде актуализирана, добави той.

По-късно председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и водената от него парламентарна делегация посетиха българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Там те разговаряха с членове на Църковното настоятелство към Фондацията на Православната църква към Българската Екзархия. Архимандрит Харалампий отслужи молебен за здраве. Той връчи на Вежди Рашидов специално изработен плакет за 130 годишнината от започването на строежа на църквата в знак на благодарност за неговия принос за реставрацията на храма.

В състава на делегацията са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ „Български възход“ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ  „Продължаваме промяната“), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „Възраждане“).
Народно събрание