/ Народно събрание
Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим. Това съобщи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов след разговора си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп.

Турция ще увеличи капацитета на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Срещата да се проведе в България и да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна по идея на бившия премиер Бойко Борисов, предлага председателят на парламента.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, която е на официално посещение в Република Турция, проведе пленарни разговори с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп и турски депутати. По-рано двамата председатели на парламенти разговаряха „на четири очи“.

Общо бе мнението на председателите на парламентите на България и Турция, че един от важните проблеми не само за двете страни, но и за цяла Европа, е бежанската криза. "Знаем, че Турция се грижи за близо 4 млн. мигранти на своя земя", отбеляза Вежди Рашидов. Той подчерта, че откакто има засилен миграционен натиск най-надеждната граница в този район е българо-турската.

ЕК: Помагаме на България за опазването на границата

"Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа", добави председателят на Народното събрание.

"Преди миграцията се приемаше като проблем на страните, които той  засягаше, но вече се приема като глобален проблем и то основно след войната между Украйна и Русия", отбеляза председателят на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. Обсъждахме и постигнахме съгласуваност, че с участието на парламентите на други страни може да бъде организиран международен форум по въпросите на миграцията, добави той.