/ МВР

Министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу проведоха работна среща в Истанбул, съобщи МВР.

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерждиев благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск.

Доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази външната му граница“.

Пред турския си колега министър Демерджиев изрази увереност, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие. В разговора между двамата са засегнати подробно конкретни мерки, които в кратки срокове да бъдат предприети по отношение на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", така че увеличеният трафик да бъде обработван бързо.

От своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и увеличен капацитетът им.

След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост на река Резовска, сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата.

Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата и уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.

МВР