/ Thinkstock/Getty Images
Седмокласници и зрелостници се явяват на изпит
97488
Седмокласници и зрелостници се явяват на изпит
  • Седмокласници и зрелостници се явяват на изпит
Вариант 1 се падна на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор за дванайсетокласниците. Той ще важи за всички 13 предмета, от които учениците избират един. Изпитът започна в 08:00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа, припомнят от образователното ведомство. В 10.00 часа започна националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас, по което те пишат по втори вариант, изтеглен от журналист, определен с жребий.

Експерти в задочен спор за задача от матурата по български
 
Изпитът по математика от националното външно оценяване след 7 клас се състои от 2 модула, с продължителност 60 и 90 минути. Първият  съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран и със свободен отговор.  Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.  Вторият модул включва 4 задачи, а правилното им решение носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Вижте отговорите на матурите за 7 и 12 клас
 
Най-предпочитаният изпит от зрелостниците и тази година е биология и здравно образование, следван от английски език, а най-малко ученици са избрали да положат изпит по италиански език, посочи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
 
Очаква се на изпита по математика да се явят над 57 000 седмокласници, а зрелостниците, които са на втори задължителен държавен изпит по предмет по избор са над 55 000.