Точно в 03:40 ч. тази сутрин още 76 българи успешно кацнаха от Израел на Летище София с правителствения „Еърбъс". Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков и заместник-председателят Филиз Хюсменова посрещнаха нашите сънародници на правителствения ВИП. В самолета са пътували и 14 други граждани: 6 души от Румъния, 2 от Австрия, 2 от Италия, 2 от Германия, 1 от Гърция и 1 от Израел, съобщиха от Външното ни министерство. 

“Успешното прибиране на сънародниците ни е резултат от бързата реакция на МВнР, МТС и добрата координация на всички институции. В постоянна комуникация сме с посланика ни в Израел и ситуационния център и следим с внимание обстановката”, коментира вицепремиерът Габриел.
 
 

На родна земя: Кацна самолетът с българите, евакуирани от Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)

Председателят на парламента Росен Желязков и неговите заместници Филиз Хюсменова и Никола Минчев посрещнаха и първия самолет, с който в страната пристигнаха 92-ма българи. Те кацнаха на Летище София с правителствения „Еърбъс" в неделя вечерта.

Вчера се проведе заседание на Националния контратерористичен център. Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след заседанието.

Народно събрание, пресцентър

Запазва се обаче рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. 

Най-малко 700 души в Израел са загинали по време на широкомащабните нападения на палестинската групировка "Хамас", предаде вчера ДПА.

Атаката на Хамас: Масово клане, много убити и отвлечени на фестивал в Израел (ОБЗОР)
nova.bg