Правителственият "Еърбъс", изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна на летище София, предава БНТ.  България е първата държава, която организира мисия за извеждане на хора от Израел след началото на конфликта. Това съобщи транспортния министър Георги Гвоздейков

летище софия самолет евакуирани българи
БТА

Самолетът излетя за Тел Авив в 6 часа в неделя сутрин, веднага след получаване на разрешение от израелските власти, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

летище софия самолет евакуирани българи
БГНЕС


Вицепремиерът Мария Габриел поздрави с "Добре дошли" българите. Тя съобщи, че е свикан кризисен щаб след началото на конфликта в Израел. "Успяхме безопасно да придвижим първата група българи, евакуирани от Израел, имаме готовност да организираме и втори полет", допълни вицепремиерът.

За втората група са записани 68 души. Те са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи, обясни още Мария Габриел. 

"Имаме организационна готовност да изпратим още един полет до Израел. До момента имаме евакуирани 92-ма българи и 1 хърватин", каза Габриел. "Нямаме заявки да евакуираме дипломатите и техните семейства", добави тя. 

летище софия самолет евакуирани българи
БГНЕС

През целия ден правителствен самолет се опитваше да евакуира българи от Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Кабинетът подготви евакуацията още в събота. 

летище софия самолет евакуирани българи
БГНЕС

По-рано в събота вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

Боевете в Израел продължават, броят на убитите в страната надхвърли 300

Вече беше отложено излитането веднъж, но без информация за причината. 
 
Заедно с 50-те българи на борда са и други наши сънародници, които са пожелали да напуснат Израел. Заедно с тях пътува и транспортният министър Георги Гвоздейков. Той благодари в пост в личния си Facebook на екипите на редица институции, които положените усилия през изминалата нощ. 
NOVA, БНТ, Таня Тодорова/БТА