Премиерът Николай Денков даде изявление след заседанието на Националния контратерористичен център. Поводът е войната между Израел и "Хамас" - стотици загинали, хиляди ранени и над 100 души в плен.

Боевете в Израел продължават, увеличава се броят на жертвите

"Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии до този момент са проведени две заседания на Националния контратерористичен център, който се намира под координацията на ДАНС. На база на тези две заседания е изготвен доклад, изпратен към министъра на вътрешните работи, който контролира цялата антитерористична дейност на територията на страната", заяви премиерът.

В доклада се констатира следното: По отношение на общите заплахи от терористична дейност в България - няма повишен риск и нивото остава най-ниско, трето ниво, което означава, по думите на премиера, че трябва да се внимава.

По отношение на институциите, които по принцип са с повишен риск - летища, гари, синагоги, както и туристи от държавата Израел - там е повишено нивото на риск на внимание, жълто ниво и съответно са предприети мерки от институции, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове, добави Денков.

По отношение на всички останали институции, държавни институции и всичко останало, нивото остава най-ниското възможно - зелено, така че там няма повишен риск, заяви премиерът.

"Ситуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от развитието на конфликта и неговото ескалиране, има такива индикации, които могат да доведат до повишаване на бежанските потоци, рискове, свързани с доставката на суровини, както и цените на тези суровини", добави той.

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.