/ БГНЕС, архив
Учителският синдикат настоява за медицински специалист във всяко училище
93279
Учителският синдикат настоява за медицински специалист във всяко училище
  • Учителският синдикат настоява за медицински специалист във всяко училище
За медицински специалист във всяко училище настояват от Синдиката на българските учители. Според председателя на синдиката Янка Такева не е задължително учебните заведения да се обслужват от лекари, които сега започват своята кариера. По думите и това може да бъдат доктори в пенсионна възраст, фелдшери и медицински сестри.
 
Според Янка Такева всяко училище трябва да разполага с медицински специалист.
 
Няма да връщат лекарите в училищата

"Където има ученици, това е много рисков контингент, трябва да има медицинско лице, което да носи отговорността. Светът е толкова разнообразен, че никой не иска лекари, които тепърва ще градят кариера. Има пенсионирани лекари, има парамедици, какви ли не специалисти, така че всеки, който има медицинска компетенция може да работи в училище като медицински специалист", обясни Такева.
 
Как институциите ще се борят с агресията в училище?

Проблемът с агресията на българските деца не е психологически, а социално-педагогически, смята председателя на учителския синдикат.
 
"Смятам, че във всяко училище трябва да има социален работник, не толкова психолог, защото проблемът на нашите деца е социално-педагогически, не толкова психологически, за да стресираме родителите, че вижте вашите деца има психически проблем", поясни тя.
 
По-малко от 400 психолози работят в българските училища

Сред основните заплахи за сигурността на децата в училище се нареждат природните бедствия, агресията и тероризма, категорична е Янка Такева.