/ Dariknews.bg, архив
Министерството на образованието и науката (МОН) инициира между институциите създаването на механизъм за превенция на агресията в училищата. В него трябва да се включат основно три типа дейности, заяви министърът на образованието и науката Николай Денков. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
Министърът е говорил на среща с представители на министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика, правосъдието, МВР, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Националното сдружение на общините и институцията на омбудсмана.
 
Обмислят санкции за безотговорни родители и наказания за агресивни ученици

Според министър Денков мерките за превенция обхващат осигуряването на психолози и педагогически съветници в училищата, които да идентифицират децата в риск от агресия и насилие. Той е посочил, че сред мерките трябва да залегне разработването на план за работа с учителите, както и осигуряване на обучения за реакция при кризисни ситуации.

Защо се стигна до трагедията с 11-годишното дете след сбиване в училище?
 
Сред пътищата за дългосрочно и устойчиво предотвратяване на агресията в училище са разнообразните извънкласни дейности, е подчертал министърът. Спортът, изкуството, доброволческите инициативи са начин за насочване на енергията в положителна посока, който трябва да бъде използван пълноценно, е отбелязал проф. Денков.
 
Тревожна статистика: Всяко пето дете проявява агресия

В момента ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" осигурява финансиране за извънкласна работа. Министерството на образованието ще търси начин за устойчивост на вече съществуващите инициативи, както и за разширяване на обхвата, така че да се включат всички ученици.
 
Агенцията за социално подпомагане ще изготви кратки описания на предлаганите в страната социални услуги. Те ще бъдат предоставени на директорите на училищата с обяснение как могат да се възползват от тях.