Една четвърт от децата в основното училище - жертви на агресия.
Една четвърт от децата в основното училище - жертви на агресия. / netinfo
Министър Денков иска санкции за вмешателства и агресия от страна на родителите
Расте агресията в училище.
92728
Расте агресията в училище.
  • Расте агресията в училище.
В момента правим основен преглед на всички наредби на МОН с цел намаляване агресията в училище. Това заяви в Пловдив министърът на образоването в служебното правителство проф. Николай Денков. Той уточни, че има система, която е подредена като механизми и алгоритми за работа, но учителите нямат силата да изпълнят всички действия, които се очакват от тях.

Според него първите мерки, които трябва да се предприемат, са учителите да бъдат подкрепени с допълнителен ресурс, за да се справят със задълженията си – назначаването на психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Понякога спънките идват и от вмешателството на родители в училищните процеси. Все още няма санкции за родители, които са нарушили правилата или са проявили някакъв вид агресия.

По повод зачестилите случаи на проявено насилие от страна на ученици към други ученици или към учители и вземане на адекватно решение за обезпечаване на здравето и живота им, министър Денков допълни, че има насрочена среща с министъра на здравеопазването, за да се обсъди подобряване на медицинското обслужване в училищата.

Чуйте и от прикаченото аудио. 

Проф. Денков беше в града под тепетата за участие в дискусия на тема „Образование и бизнес – ръка за ръка“. Форумът се организира от Министерството на образованието и науката, „Клъстер Тракия икономическа зона“, Община Пловдив и „Индъстри Уоч“, които са партньори в създадения в края на септември миналата година Образователно-индустриален борд.