МВР задържа избягалия шофьор от тежката катастрофа в София. 36-годишният Георги Семерджиев бе издирван от снощи насам, след като предизвика инцидент, при който загинаха две пешеходки.

Мъжът е арестуван в апартамент близо до мястото на инцидента. В акцията по залавянето му са участвали екипи на столичната полиция и спецотряд "Кобра", които още от снощи работят по случая.

До момента е установено, че на 5 юли, около 23:00 часа, Георги Семерджиев преминава с висока скорост на червен светофар и удря таксиметрова кола, а след това се забива в асансьор на метростанция "Европейски съюз". От силния удар автомобилът се разцепва на две половини, едната от които удря и убива на място две млади жени - на 22 и на 26 години.

36-годишният бивш футболист Георги Семерджиев, бяга от мястото на инцидента и е обявен за общодържавно издирване. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка, с над 50 пътни нарушения, включително и с наркотици, разкриха от полицията.

Бивш футболист е избягалият от катастрофата в София (СНИМКА)

"Лицето е установено на адрес, на което то не е регистрирано", съобщиха от полицията на извънреден брифинг. 

"Скоростта, с която се е движил, това ще кажат експертите. Фактът, че блъснатата кола се е разделила на две части, говори нещо, но не мога да бъда категоричен. Това ще каже авто-техническата експертиза", допълниха от полицията. От там добавиха, че са направени тестове за алкохол и наркотици, а лицето е криминално проявено. 

Катастрофа София
БТА


На журналистически въпрос дали има данни, че по време на инцидента е имало още пътници в колата, която е управлявал Семерджиев, от полицията отговориха лаконично:

маме няколко лица, които проверяваме. Когато бъдат установени, ще ви бъде дадена повече информация. Имаме информация, че е имало още един пътник евентуално в автомобила, евентуално за лице от женски пол".

Очевидци на инцидента пък твърдят, че са видели две жени. От полицията потвърдиха, че шофьорската книжка на Семерджиев е отнета. Тази, която е представил се установява дали е валидна, тъй като не е издадена от българските органи.  

В колата на арестувания са открити синя лампа и полицейска палка, потвърдиха разследващи. 


Братът на избягалия шофьор пред NOVA: Кара яростно, но винаги е бил отговорен
 

Първоначално е претърсен домът на родителите на Семерждиев, но малко по-късно е установен и друг адрес, на който би могъл да се намира.  

"Успяхме много бързо, по оперативен път, да установим много бързо този адрес, пред който се намираме в момента. С оглед спазването на строгите изисквания на прекалено формализирания НПК влязохме в жилището, няколко часа след като бяхме установили вече жилището, защото искахме законът да бъде спазен до точката и запетайката с помощта на колегите от СДВР и т.нар. отряд "Кобра". Ползвахме техните услуги с разрешението на директора на СДВР, защото се опасявахме, че лицето може да е въоръжено и да окаже съпротива, ако лицето е в апартамента", разказа Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба детайли от залавянето на Семерджиев. 

"Лицето беше вътре, при влизането беше, бих могъл да кажа, в не съвсем адекватно състояние", каза Тодоров и допълни, че не знае каква точно е причината за поведението му: дали алкохол, наркотици, или шок. "Може би комбинация от трите", предположи зам.-директорът на НСС. 

Въпреки състоянието си Семерджиев е успял да даде телефонния номер на майки си, която му е намерила адвокат, разкри Тодоров. 

Предстои той да бъде заведен в болница, за да му бъдат взети проби. След това ще му бъдат повдигнати обвинения, допълни Тодоров. 

катастрофа асансьор София
БТА

„Беше извършен оглед на местопроизшествието, което беше доста мащабно. Огледът установи настъпило ПТП и два трупа. Имаше две части от едно МПС, както и едно друго повредено МПС. Огледът беше извършен при стриктно спазване на разпоредбите на НПК, в изключително тежко време, тъмна част на денонощието, валеше“, съобщиха на брифинг от Софийска градска прокуратура.