Съдът отмени решението на ЦИК, но референдумът не става задължителен

ЦИК
ЦИК / БГНЕС, архив
Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви референдума, предложен от „Шоуто на Слави”, за незадължителен.

Мая Манолова: Любопитна е хипотезата, ако ВАС направи референдума задължителен
 
Магистратите твърдят, че комисията е определила неправилно броя на гласувалите, тъй като е отчела в него само бройката на намерените в урните пликове. Според ВАС липсата на плик може да се дължи на различни причини и затова към резултатите трябва да бъдат прибавени още 490 валидни гласа.
 
Становището на съда обаче не означава, че референдумът става задължителен, тъй като за това продължават да не достигат още над 11 500 гласа, вместо първоначалните 12 027.

Омбудсманът: След референдума депутатите са длъжни да приемат промените в Изборния кодекс
 
Решението на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок.

Междувременно близо 4300 са заявленията, подадени до момента в ЦИК от българи в чужбина, желаещи да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 26 март. По традиция най-активни отново са българите във Великобритания, Испания и Германия.

На сайта на Централната избирателна комисия вече е достъпна услугата, с която може проверите дали някоя партия или коалиция не е използвала неправомерно личните ви данни за регистрация за вота. За да извършите проверката, трябва да въведете ЕГН-то си и 10-цифров Персонален идентификационен код - ПИК, който ще получите по имейл.

В случай че фигурирате в нечий списък без вашето съгласие, може да подадете жалба към Комисията за защита на личните данни.
БТА